Jaap Huisman
journalist & auteur

door Christa van Vlodrop

1. Achtergrond

Na mijn studie rechten ben ik voor de Volkskrant gaan schrijven, na verloop van tijd ook over architectuur - na de crisis van begin jaren tachtig kwam een nieuwe generatie op die me intrigeerde: Rem Koolhaas, UNStudio, Mecanoo en anderen.

2. Vanwaar fascinatie
voor architectuur / stedenbouw?

De verstrengeling tussen architectuur en maatschappij - van de kunstdisciplines is het de meest sociale - of zo hoort het te zijn. Hoe je een wijk of stad vormgeeft, dat kan zeer bepalend zijn voor de leefbaarheid en het welzijn

3. Beste stad

Natuurlijk ben je dan in Nederland geneigd Amsterdam te roepen, maar Groningen is minstens zo interessant omdat men daar experimenten durft aan te gaan. Op Europees niveau vind ik Kopenhagen momenteel het interessantst. Als architectuur maar samengaat met water.

4. Mooiste gebouw

Radio Kootwijk op de Veluwe, omdat het lijkt alsof daar een meteoriet uit de hemel is gevallen. Het is zo monumentaal, zo absoluut en kent ook zo'n bijzonder interieur - de hal is zonder apparatuur al imposant.

5. Mooiste park of plein

Lange Voorhout in Den Haag heeft veruit de meeste allure in Nederland, een stuk Parijs. Omringd door fraaie gebouwen en beplant met mooie lindebomen. Men noemde het Lange Voorhout in de volksmond ook wel Lindepad of Lange Lindelaan ‘Liesje Leerde Lotje Lopen Langs de Lange Lindelaan’.

6. Beste publieke inrichting / stedenbouwkundige invulling

Toch de IJ-oevers in Amsterdam. Hoe je van een smalle strook aan het water met veel infrastructuur een goede stedenbouwkundige invulling kan maken. Er is echt een kralensnoer met hoogtepunten ontstaan.

7. Beste innovaties 20ste eeuw en 21ste eeuw

De verwerking van glas en staal in gebouwen op een manier dat gebouwen hun zwaarte hebben verloren, transparant en toegankelijk zijn geworden. Dat is een enorme sprong ten opzichte van de 19e eeuw.

8. Komende baanbrekende innovatie

Herbestemming van industriële- en kantoorgebouwen, niet op de traditionele manier maar met nieuwe toevoegingen en functies. Kwekerijen in oude kantoren, overdekte camping, dat soort dingen.

9. Over de toekomst van de stad

Daar ben ik tamelijk somber over. Historische steden worden onder de voet gelopen door stromen toeristen en andere steden krijgen een grotere spagaat tussen arm en rijk, westers en niet-westers. Neem Rotterdam: moet zijn hart opvullen anders bloedt het dood.

10. Persoonlijke bijdrage aan stedenbouw

Meedenken, meediscussiëren, mee plannen en ontwikkelen voor stukken stad die nu restgebieden zijn.

11. Guerrilla in the city?

Niet occupy en ook niet kraken, hoewel daar veel aanleiding voor is met zoveel leegstand, maar juist plekken en gebouwen veroveren en daar onorthodoxe dingen voor bedenken. Denk aan Post CS en Canvas in Amsterdam, Caballerofabriek in Den Haag, Strijp S en Strijp R in Eindhoven, en ga zo maar door…