Kai van Hasselt
directeur Shinsekai Analysis

door Christa van Vlodrop

1. Achtergrond

Studeerde economie en een minor planologie aan de Universiteit van Amsterdam en had een bijbaan als trendwatcher. Begon in 2004 Shinsekai Analysis, een praktijk voor urban strategies en cultural intelligence, eerst parttime en vanaf 2007 fulltime.

2. Vanwaar fascinatie
voor architectuur / stedenbouw?

De complexiteit van de stad als een organisme dat zich (bijna) niet laten sturen is hoogst aantrekkelijk en verdient het elke dag weer om over te reflecteren.

3. Beste stad

NY-LON, tien jaar geleden beschreef Time Magazine New York en Londen als een twin city, innig verstrengeld als mondiale hoofdsteden van kapitaal en cultuur. In 2008 verscheen een update, Hong Kong werd toegevoegd: Ny·lon·kong. De verschuiving van het Westen is onmiskenbaar, maar de metropolen blijven aan zet.

4. Mooiste gebouw

Casa Barragan, zelden was ik zo ontroerd door een enkel gebouw als het huis dat de Mexicaanse architect voor zichzelf bouwde in hartje Mexico City.

5. Mooiste park of plein

Inhotim, een bijzondere combinatie van botanische tuin en hedendaags kunstpark in Minas Gerais. Ontwikkeld door collecteur en staalmagnaat Bernardo Paz en in de aanleg geïnspireerd door Roberto Burle Marx, de beroemdste landschapsarchitect van Brazilië. Ik ben er nog niet geweest, maar hoop het snel te kunnen bezoeken. Mijn favoriete tuinen staan op mijn blog onder het kopje ‘Ooh la la landscaping’.

6. Beste publieke inrichting / stedenbouwkundige invulling

De manier waarop in Tokio invulling aan extreem hoge dichtheden wordt gegeven, en hoe Japanners daar vervolgens mee omgaan, wordt weinig overtroffen in de wereld. Het komt ons soms als radicaal (en) onorthodox over, maar als je er bent, voelt het heel vanzelfsprekend.

7. Beste innovaties 20ste eeuw en 21ste eeuw

De anticonceptiepil en de hypothetische pil van Drion brachten een rationalisering van leven en dood, en (gelijk)waardigheid en emancipatie voor groepen die traditioneel in mindere mate over hun eigen levensinvulling konden beschikken.

8. Komende baanbrekende innovatie

Urban externalities trading, een effectenbeurs voor het verhandelen van ruimtelijke externe effecten. Er wordt al veel aandacht besteed aan het mitigeren van negatieve externe effecten, maar we kunnen veel bereiken door slimme prikkels te creëren om private partijen te belonen als ze investeren in collectieve goederen met positieve externe effecten. Ik ben er van overtuigd dat je winst kunt behalen door daar een markt(mechanisme) voor te maken.

9. Over de toekomst van de stad

I am long on the city en grote ondernemingen zouden dat ook moeten zijn. Stedelijke ontwikkeling, zeker in het Mondiale Zuiden, brengt de grootste uitdagingen en kansen met zich mee. De belangen zijn per definitie groot en het is zaak de belangen van de gevestigde orde en de nieuwkomers op een vreedzame manier met elkaar in overeenstemming te brengen.

10. Persoonlijke bijdrage aan stedenbouw

Ik hoop de komende jaren op het snijvlak van stedelijke ontwikkeling, kunst en economie een bijdrage te kunnen leveren door die (verschillende) werelden op zinvolle wijze aan elkaar te verbinden.

11. Guerrilla in the city?

Vorig jaar sprak ik met een kolonel van het Korps Mariniers. Het was fascinerend om zijn kijk op de stad te horen: Bewust van de gevolgen en risico’s die de toenemende mondiale verstedelijking rondom kustzones met zich meebrengt en vol overgave om het beste van de stad te maken.