Farid Tabarki
oprichter en directeur Studio Zeitgeist

door Christa van Vlodrop

1. Achtergrond

Studeerde Politieke Wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Als oprichter van Studio Zeitgeist coördineer ik onderzoek naar de (Europese) tijdgeest. Opgedane inzichten zijn succesvol ingezet bij verschillende (internationale) organisaties, zoals Hyves, the Open Society Institute, Rabobank en The European Centre for Culture and Debate in Belgrado. Daarnaast presenteer ik de televisieprogramma’s MTV Coolpolitics en Durf te Denken. Als medeoprichter van The Finishing School ondersteun ik toptalent uit overheden en bedrijven om zich breder te ontwikkelen. En ik ben lid van de Raad van Toezicht van het Nederlands Architectuur instituut.

2. Vanwaar fascinatie
voor architectuur / stedenbouw?

We zijn in de afgelopen eeuwen steeds meer centraal gaan sturen en dat was nodig ook. De staat en internationale organisaties als bronnen van gezag zullen niet verdwijnen, maar ze kunnen het niet langer alleen. Veel dingen gaan we, dankzij onder andere een steeds hoger opgeleide bevolking en technologische ontwikkelingen, radicaal anders organiseren. Iedere woning wordt bijvoorbeeld een energieleverancier en gebruiken we in het kader van het ‘Nieuwe Werken’ gemeenschappelijke ruimtes in de wijk als tweede kantoor. We leven dan ook in een tijd van radicale decentralisatie. Een opgave waar juist architectuur en stedenbouw een grote rol in speelt.

3. Beste stad

Steden als Beiroet, Belgrado en Medellín hebben dermate lang onder hoogspanning gestaan dat, alhoewel de rust weer een beetje is wedergekeerd, de intensiteit van het leven nog steeds op elke straathoek ervaren kan worden. Van deze drie steden is Beiroet het meest hybride en daarmee één van de meest fascinerende en intense steden in de wereld. Is het niet de geografie (besneeuwde bergen en zonnige stranden) dan is het wel de mix van etnische en religieuze groeperingen en wanneer je dat niets zegt dan moet het East meets West je wel iets doen. Maar wat de doorslag zou moeten geven is het feit dat alleen Beiroet het motto Carpe diem, op het manische af, in zijn DNA heeft opgeslagen.

4. Mooiste gebouw

Sportplaza Mercator in Amsterdam. Met zijn groene gevels en dak vormt Sportplaza Mercator het begin- en eindpunt van het Rembrandtpark. Van afstand bezien oogt het als een overwoekerd vestingwerk dat de entree naar de 19de eeuwse stad flankeert en beschermt. Het gebouw is ontworpen als een stad, een samenleving in miniatuur, in een grot. Het zit vol met zichtlijnen en doorkijkjes, die zicht bieden op de verschillende bezoekers, activiteiten en culturen in het gebouw.

5. Mooiste park of plein

Promenade Plantée of coulée verte in Parijs is een 4,5 km lang park dat gedeeltelijk is aangelegd op het 19de eeuwse viaduct van een voormalige spoorbaan. De Promenade is ontworpen door de landschapsarchitect Jacques Vergely en de architect Philippe Mathieux. Voetgangers wandelen in een parkachtige omgeving hoog boven de grond terwijl op de begane grond een fietsroute ligt. De bogen van het viaduct, le Viaduc des Arts, waar het park voor een deel van gebruik maakt, zijn omgebouwd tot winkels, galerieën en kunstnijverheidsateliers. New York heeft zijn eigen Promenade Plantée gekregen in de vorm van The High Line.

6. Beste publieke inrichting / stedenbouwkundige invulling

De aandacht die in Barcelona aan de openbare ruimte wordt besteed, maakt dat de gehele stad één grote verblijfsruimte is geworden voor zijn bewoners en bezoekers.

7. Beste innovaties 20ste eeuw en 21ste eeuw

De openbare verhuurprogramma’s voor fietsen in steden als Parijs en Hangzhou.

8. Komende baanbrekende innovatie

3D-printing: Je hebt geen grote fabriek meer nodig en geen grote winkelketen om 3D-geprinte producten te kunnen aanbieden. Een printer en een webwinkel volstaan. In principe kan iedereen een eigen fabriek opzetten en zijn eigen producten gaan verkopen.

9. Over de toekomst van de stad

Mede door de opkomst van internet en de diensteneconomie werken steeds meer werknemers een dag in de week thuis. Daarnaast kiezen steeds meer Nederlanders voor het zelfstandig ondernemerschap, woonhuizen worden een half kantoor. Leuk en aardig, dat ondernemen op de zolderkamer of die ene dag in de week uitzicht op de vaat, maar de mens is en blijft een sociaal dier en zoekt toch liever de groep op. Het ontstaan van de hub is daarvan het resultaat: een kantoor voor kleine bedrijven en freelancers die elkaar willen inspireren. Het is nu eenmaal leuker om met andere mensen samen te werken dan als eenpitter te verpieteren met je laptop achter de geraniums. Een plek in de wijk waar je je laptop kunt openklappen en mogelijke businesspartners rondlopen – de stad en wijk als netwerkmachines!

10. Persoonlijke bijdrage aan stedenbouw

Op dit moment houd ik me onder andere bezig met de toekomst van de woningcorporatie. Uitgangspunt hierbij is dat waar de corporatie in het begin van de 20ste eeuw en na de Tweede Wereldoorlog een duidelijke 'raison d'être' had - volkshuisvesting van de massa - deze vanzelfsprekende rol van de corporatie aan het begin van de 21ste eeuw steeds verder onder druk komt te staan. De combinatie van het huidige kabinet en het feit dat veel corporaties op het punt staan een nieuw ondernemingsplan te schrijven, creëert een interessant momentum om het opnieuw te kunnen hebben over de toekomst van de corporatie.

11. Guerrilla in the city?

We moeten in Nederland eens serieus werk gaan maken van onze daken. Kom maar op met de weelderige groene dakterrassen, dakstadsparken en dakakkers zou ik zeggen. Tijd dus voor urban (guerrilla) farming!