Florian Idenburg
architect en partner SO – IL

door Christa van Vlodrop

1. Achtergrond

Geboren en getogen in en rond Haarlem. Gestudeerd aan de TU Delft. Mijn acht jaar werkervaring bij het Japanse bureau SANAA in Tokyo heeft veel invloed op mij gehad, zowel professioneel als ook op ideologisch gebied. Op dit moment woon ik met mijn vrouw en twee dochters in Brooklyn, New York.

2. Vanwaar fascinatie
voor architectuur / stedenbouw?

De gebouwde omgeving is de arena voor het leven. Alles komt er in samen. Er mee bezig zijn, confronteert ons met de mogelijkheden en onmogelijkheden die wij als mensheid hebben in de realisatie van ons lot en onze dromen.

3. Beste stad

We leven nu allemaal in één grote stad. Die stad kent vele aangename buurten. Een daarvan is Brooklyn. Heel divers; heel groen; heel leefbaar. Maar rauw en onaf zodat het mensen prikkelt. Een andere fijne buurt is Tokyo, waar alles mysterieus blijft, zelfs na er jaren te hebben rondgedwaald. Ook fijn is de buurt Rio de Janeiro, vol energie en spanning. En ga zo maar door, we dwalen van de ene buurt naar de andere, vol verwondering.

4. Mooiste gebouw

Ik denk dat de wereld een grote hoeveelheid geweldige gebouwen kent. Iedere buurt heeft er wel een. Mooi is lastig, wat is mooi? Ik vind het Barcelona Paviljoen van Mies van der Rohe mooi, maar ook Casa da Musica van OMA in Porto. Maar ook echt mooi zijn oudere gebouwen zoals de Hagia Sophia of binnenplaatsen van woningen in Kyoto.

5. Mooiste park of plein

Park: Central park blijft geweldig in zijn hard-edge. Maar ook de Jardim Botânica, onlangs was ik in deze botanische tuin in Rio de Janeiro: een oase van intense natuur in een intense stad. Plein: Het Piazza del Campo in Siena.

6. Beste publieke inrichting / stedenbouwkundige invulling

Recentelijk ben ik veel in Antwerpen, ik ben erg onder de indruk van wat ze daar met het centraal station hebben gedaan. De High Line in New York van Field Operations is ook echt heel erg goed.

7. Beste innovaties 20ste eeuw en 21ste eeuw

Het internet.

8. Komende baanbrekende innovatie

De intelligente, ‘responsive city’.

9. Over de toekomst van de stad

De stad wordt een hybride mix van virtuele en fysieke informatie. Het is aan stedenbouwkundigen om dit als een integraal project te beschouwen.

10. Persoonlijke bijdrage aan stedenbouw

Met SANAA heb ik een aantal gebouwen neergezet die dramatische verandering teweeg hebben gebracht in de directe omgeving.
Met SO – IL zijn onze interventies tot nog toe meer acupunctuur, maar daar komt binnenkort verandering in.

11. Guerrilla in the city?

De economische crisis is een zegen: het maakt de stad nog meer ‘onaf’. Hoe onaffer de stad, hoe energieker het leven. De structuren die de crisis teweeg hebben gebracht, zijn de meest radicale stedenbouwkundige apparaten. Zij frustreren alle goede intenties en laten te stad open liggen voor meer extreme interventies.