Nicole Maarsen
directeur Maarsen Groep

door Christa van Vlodrop

1. Achtergrond

Ik heb economie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Mijn interesse in de gebouwde omgeving heb ik van huis uit meegekregen. Als kind bracht ik de weekenden vaak door op bouwplaatsen en veegden wij de nieuwbouwprojecten schoon voor oplevering aan de huurders. Bij ING Real Estate heb ik waardevolle kennis kunnen opdoen van zowel vastgoedfinanciering als ontwikkeling. Sinds zes jaar ben ik nu, samen met mijn zus Monique, verantwoordelijk voor de ontwikkelportefeuille van Maarsen Groep.

2. Vanwaar fascinatie
voor architectuur / stedenbouw?

Voor mij betekent architectuur het maken van gebouwen die ‘mooi oud worden’. Daarbij hebben wij samen met de architect de uitdaging de balans te vinden tussen omgeving, functies nu en in de toekomst, materialisering, uitstraling en detaillering waarmee het gebouw kan stralen op haar plek!

3. Beste stad

Amsterdam voor de allround en gezellige ‘menselijke maat’, New York voor ‘the thrill’ en Barcelona voor ‘het genot’!

4. Mooiste gebouw

De Eerste Openluchtschool voor het gezonde kind in de Cliostraat in Amsterdam. Afgelopen jaar is dit gebouw gerestaureerd. Het bouwhistorisch onderzoek wat we voor de restauratie hebben laten doen, heeft zoveel verassingen van de finesses van het ontwerp naar voren gebracht dat dit altijd al prachtige gebouw voor mij veel meer betekenis heeft gekregen. Licht & Lucht zijn de hoofdthema's van dit rijksmonument van Jan Duiker.

5. Mooiste park of plein

Het Vondelpark is het volkspark op en top! Door particulier initiatief opgericht, wordt er 365 dagen per jaar in hartje van de stad genoten. Van pierenbadje, speeltuin, tennisvereniging, openluchttheater, tot rozentuin en nog veel meer: alles wat een stad nodig heeft. Verder zijn in Amsterdam vele verrassende en ook mooie hofjes verstopt. Het Begijnhof aan het Spui is wellicht het bekendste, maar ook Amstelstad aan de Lauriergracht is verassend mooi, of het Raepenhofje aan de Palmgracht. Al deze hofjes zijn omringd door gebouwtjes die mooi oud zijn geworden.

6. Beste publieke inrichting / stedenbouwkundige invulling

HafenCity in Hamburg is een spectaculaire transformatie van een havengebied naar een perfecte mix van oud en nieuw, wonen, werken, cultuur en recreatie. Een fascinerend voorbeeld hoe de stad organisch uitgebreid kan worden en hoe stad, lucht en water mooi vervlochten zijn.

7. Beste innovaties 20ste eeuw en 21ste eeuw

Internet, twitter, apps: al hetgeen wat kennisdelen en informatie beschikbaar maken voor de wereld in zich heeft, heeft mede bijgedragen aan de bijna revolutionaire ontwikkelingen van ‘kennis is macht’ naar ‘samen maken wij er een betere wereld van’. Deze innovaties dragen er aan bij dat ‘best practices’ snel de wereld over kunnen gaan.

8. Komende baanbrekende innovatie

Multitasking door multimedia. Het is al erg zichtbaar dat de jongste generaties een heleboel tegelijk doen en kunnen. Ik vermoed dat wij daarmee geprikkeld worden te innoveren door alles wat we reeds kunnen/hebben te optimaliseren.

9. Over de toekomst van de stad

De stad wordt weer van iedereen. Het begint met geprivatiseerde pleinen en vervolgens hele steden. De cultuur van meer zelfbewustzijn, kennisdelen, maatschappelijke verantwoordelijkheid, duurzaamheid, gezondheid zal veel invloed hebben op onze leefwijze in de stad. De behoefte aan ontmoeting, groen, leefbaarheid zal ertoe leiden dat parken, pleinen, multifunctionele gebieden en gebouwen steeds belangrijker worden in onze steden.

10. Persoonlijke bijdrage aan stedenbouw

Ik hoop erg mijn hang naar de combinatie van modern/eigentijds samen met mooie ouderdom te kunnen verwezenlijken in die gebieden waar wij realiseren voor de toekomstige generatie(s). Dicht bij onszelf blijven, iets maken wat ons dierbaar is!

11. Guerrilla in the city?

Volkstuintjes, marktjes, metro en parkeergarages...een mix van toen en nu!