Klaas de Boer
directeur Zuidas Amsterdam

door Christa van Vlodrop

1. Achtergrond

Bouwkunde in Delft gestudeerd. In ben in 1977 bij de Dienst der Publieke Werken in Amsterdam begonnen als ontwerper, vervolgens projectmanager en tenslotte 13 jaar directeur Dienst Ruimtelijke Ordening tot 2009. Een geweldige werkplaats, een walhalla van mooie projecten (Gaasperdam, spooruitbreiding, tracé rijksweg 3, Oostelijke Havengebied, IJburg). En nu de Zuidas.

2. Vanwaar fascinatie
voor architectuur / stedenbouw?

De fascinatie is gegroeid (eerst economie gestudeerd). Ik kwam er achter dat door debat de ruimtelijke inrichting is te manipuleren, dat je daadwerkelijk invloed kan uitoefenen. Door bepaalde keuzen worden gebieden ontwikkeld, bijvoorbeeld het Oostelijk Havengebied, zonder de Piet Heintunnel had dat er nooit zo uit gezien. Ik ben een groot ‘believer’ van structuurplannen, je hebt toch een plan nodig om intenties in neer te leggen. Ik ben tot de conclusie gekomen dat het goed werkt om initiatieven te laten gebeuren vanuit de samenleving.

3. Beste stad

Amsterdam, ben er geboren en getogen. De stad bevalt goed: het is beloopbaar, aan het water, de haven, de lay-out, lobben en groene scheggen. Waar vind je een stad waar je in tien minuten fietsen in een andere wereld bent. En met de grachtengordel hebben we goud in handen. Maar ook een authentieke stad als Napels: ruig, gevoel dat niet alles onder controle is, een vrijstaat idee.

4. Mooiste gebouw

De Blauwe Moskee in Istanbul. Niet alleen aan de buitenkant, maar ook de binnenkant: de afmeting, je voelt je er gewoon klein, een wow-ervaring. Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Is zo gelegen dat je het gebouw van alle kanten kan bezichtigen. En sluiscomplexen zoals in IJmuiden, robuust en dynamisch. Civieltechnische assembles. Beste gebouw in de toekomst zou wel eens het Centraal Station in Rotterdam kunnen zijn.

5. Mooiste park of plein

In het binnenland het Amsterdamse bos door Mejuffrouw Mulder: beeldschoon, mooie plekken, ieder vindt er wel iets van zijn of haar gading. In het buitenland de High Line. De zorg waar dat mee is vormgegeven, de kleuren en geuren van Piet Oudolf, het straatmeubilair, vanuit zonnestoelen naar de Hudson kijken. Goede toegang tot de panden die er aan vastzitten. Hard en zacht, groen en blauw, top!

6. Beste publieke inrichting / stedenbouwkundige invulling

De grachtengordel: immens gebied, de kleurstelling, het materiaal, de mathematische opzet, dat dit heeft kunnen plaatsvinden. De grachtenprofielen zijn ook mooi opgeknapt. IJburg, met zijn orthogonale inrichting, is goed gelukt.

7. Beste innovaties 20ste eeuw en 21ste eeuw

Tunnelboren, ook in slappe ondergronden, een absolute vondst. Als zeiler vind ik ook de nieuwe materialen en vezels die worden gebruikt voor kleding en touwwerk innoverend. En het mobieltje.

8. Komende baanbrekende innovatie

Een onderhuidse chip. Waar ik me aan stoor is de chaos van de openbare ruimten op stations: al die poortjes, elk station zijn eigen model, niets op elkaar afgestemd, geen looplijnen te ontdekken. Gelukkig kan je wel door het Amsterdam CS van noord naar zuid en vice versa zonder door poortjes te moeten.

9. Over de toekomst van de stad

Nu woont de helft van de mensen in stad, over 20 jaar 80 procent van de mensen. De stad wordt leefbaarder en gezonder. Nu wordt de fiets in vele steden geïntroduceerd, misschien dat tramsystemen meer ingezet gaan worden voor recreatievere doeleinden en de metro voor het snelle vervoer. Ook voedselsystemen veranderen en bevoorrading is aan een nieuwe slag toe. Meer vervoer in de nacht, meer over het water. Bron van studie en initiatieven.

10. Persoonlijke bijdrage aan stedenbouw

Ik ben echt van de publieke zaak! Vanaf 1977 draag ik mijn steentje bij. En nu is de Zuidas een uitdaging. Ik probeer hier het gebied aan de praat te krijgen, ook door tijdelijke invullingen als ArtZuid en de pluktuin.

11. Guerrilla in the city?

De Zuidas 24/7!