Paul Schnabel
directeur Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en universiteitshoogleraar aan de Universiteit Utrecht

door Christa van Vlodrop

1. Achtergrond

Socioloog, lid geweest van de Rijksplanologische Commissie en als directeur van het SCP verantwoordelijk voor ons onderzoek op het gebied van wonen, wijken, integratie en mobiliteit.

2. Vanwaar fascinatie
voor architectuur / stedenbouw?

Als kind wilde ik graag architect worden. Het is er niet van gekomen, maar de interesse in architectuur en stedenbouw is gebleven. Onder anderen als jurylid in architectuurprijsvragen en als bestuurslid van het Forum voor Stedelijke Vernieuwing houd ik me met deze onderwerpen bezig.

3. Beste stad

Utrecht. Groot, maar niet te groot. Levendige en levende oude binnenstad met allure en veel voorzieningen, maar gelukkig geen toeristenstad. Mooie en zeer afwisselende omgeving, die gemakkelijk en snel bereikbaar is. Studentenstad, wetenschappelijk centrum. Heel Nederland binnen twee uur bereikbaar, Schiphol binnen een half uur.

4. Mooiste gebouw

Het Huis Rupelmonde in Nieuwersluis en dan de zijde die aan de Vecht ligt. Een prachtige buitenplaats uit ongeveer 1770. Vorstelijk en burgerlijk tegelijk, imponerend en feestelijk.

5. Mooiste park of plein

Nederland kent veel niet-echte (Plein 1813 in Den Haag, Domplein in Utrecht) of slechte (Schouwburgplein in Rotterdam) pleinen. Het beste zijn nog de marktpleinen in de oude provinciesteden en het Vrijthof in Maastricht. Het mooiste plein is voor mij het schelpvormige stadhuisplein van Siena, Piazza del Campo.

6. Beste publieke inrichting / stedenbouwkundige invulling

Toch nog altijd de upper middle class tuinwijken uit de jaren dertig, zoals die in Zeist, Hilversum, Heemstede, Den Haag en veel andere grote en kleine steden zijn gebouwd. Zorgvuldig ontworpen ruime huizen in een aantrekkelijk stedenbouwkundig kader.

7. Beste innovaties 20ste eeuw en 21ste eeuw

Op woninggebied achtereenvolgens de algemene invoering van goede sanitaire voorzieningen in ieder huis, daarna de komst van de centrale verwarming (minder luchtvervuiling en hele huis altijd bewoonbaar) en tenslotte de toepassing van goede isolatie met bij dubbel glas ook nog het voordeel van minder geluidsoverlast.

8. Komende baanbrekende innovatie

De belangrijkste zal toch zijn de verandering van huizen, kantoren en bedrijfsgebouwen tot hun eigen energiecentrales, met eventueel ook nog afgifte van energie aan het net.

9. Over de toekomst van de stad

Maak ik me geen zorgen over, zolang we er voor zorgen dat de steden passen bij de behoeften van de mensen die ‘stedelijk’ willen leven.

10. Persoonlijke bijdrage aan stedenbouw

Onderzoek, publicaties en onderwijs.

11. Guerrilla in the city?

Meer ruimte voor particulier opdrachtgeverschap en voor de herontwikkeling van overbodig geworden kantoren tot woningen.