Moriko Kira
architect en directeur moriko kira architect

door Christa van Vlodrop

1. Achtergrond

Ik ben geboren in Tokio. Als kind hield ik al van bouwen met Lego. Ik bouwde een interieur, ik verbond de ruimten van het ene plateau van Legoblokjes aan het andere plateau. Ik werk nog steeds, net als toen, van binnen uit naar buiten. De vorm ontstaat als het resultaat van de ruimtelijke ontwikkeling van binnenuit.

2. Vanwaar fascinatie
voor architectuur / stedenbouw?

Ik houd van reizen. Naar plaatsen waar mensen wonen, werken, eten en feesten. Ik houd van stedelijke ruimten, van het ontwerpen van gebouwen die iets doen met de mensen en de omgeving en ik houd van architectuur die waarde geeft aan het leven van de mensen en hun omgeving.

3. Beste stad

Eentje kiezen kan ik absoluut niet. De steden die ik ken en telkens weer bezoek zijn: Tokio, Chicago, Parijs, Madrid en São Paulo. Dat zijn steden waar het leven van de bewoners, de architectuur en de straat met elkaar verbonden zijn. Ik voel me gelukkig als ik in een dergelijk stad loop, verblijf en leef. Er zijn meer van zulke steden die ik nog niet ken: ik verheug me erop om die te ontdekken.

4. Mooiste gebouw

Ik houd van architectuur die eenvoudig is, emotie opwekt en verbonden is met de omgeving. Saito House van Kiyoshi Seike, Magney House van Glenn Murcutt, TWA Terminal van Eero Saarinen.

5. Mooiste park of plein

Plaza Mayor in Madrid. Of andere plazas mayores in Spaanse steden. Het is een geniaal en generiek concept van een vierkante open ruimte die altijd werkt, als het hart van de stad, een plaats waar mensen bij elkaar komen en elkaar ontmoeten.

6. Beste publieke inrichting / stedenbouwkundige invulling

Drie stedenbouwkundige plannen van het Oostelijke Havengebied in Amsterdam: KNSM-Eiland, Java-eiland en Borneo-Sporenburg. Het meest innovatieve en waardevolle stedenbouwkundige plan van eind 20ste en begin 21ste eeuw. De diverse uitdrukkingen van de verschillende woningtypen, de straatbeelden en de sfeer met dezelfde woningdichtheid. Goede combinatie van gemeente, commerciële partij en particuliere initiatieven.

7. Beste innovaties 20ste eeuw en 21ste eeuw

De grootste verandering in de 20ste eeuw in alle ontwikkelde landen is dat wij los zijn gekomen van de gemeenschap die het individu een bepaalde manier van leven en denken oplegt. Daardoor zijn nieuwe ontwikkelingen van kunsten, technieken en uitdrukkingen ontstaan. We genieten nu de mogelijkheid om een individu te zijn, vrij te zijn en gekoppeld te zijn aan wie en waar dan ook. Dit heeft grote impact op de traditionele eenheden van de gemeenschappen zoals buurten, bedrijven, gemeenten, religie, politieke partijen en overheden, maar ook op de bevolkingsgroep die niet de optimale voordelen hiervan geniet.

8. Komende baanbrekende innovatie

Wat zal de betekenis zijn van de fysieke ruimten in stad, op platteland of in woonwijk. Ik ben benieuwd welke aspecten en discussies de komende tijd invloed zullen hebben. Het is duidelijk dat de energiekwestie steeds belangrijker wordt. Wat is de verandering van de betekenis van de gemeenschap en de betekenis van de fysieke omgeving. Ik ben benieuwd naar wat de kwaliteit van het leven zal zijn in 2050.

9. Over de toekomst van de stad

Ik vrees dat de gevestigde Europese steden Disneyland worden. Dat hun identiteit tot het verleden gaat behoren en dat het de locatie wordt voor het vermaken van mensen uit de hele wereld. De innovatie van de toekomst gaat ergens anders plaatsvinden. De vrije, creatieve en toekomstgerichte bewoners zoeken een weg en een plaats waar zij zich kunnen uiten.

10. Persoonlijke bijdrage aan stedenbouw

Architectuur die ik probeer te maken is een waardevolle schakeling tussen de stad, de omgeving en de mensen die het gebouw gebruiken. Uit de schakeling tussen de specifieke omgeving en de mensen ontstaat een fysieke uitdrukking die beide specifieken naadloos integreert en vaststelt. Het creëren van een authentiek plekje is mijn goal.

11. Guerrilla in the city?

Guerrilla in the city is voor mij dat je diep verbonden bent met een plaats of een stad, maar tegelijkertijd ook met andere plaatsen of steden in de wereld een verbondenheid hebt. Je komt en gaat; je bent vrij om te komen en te gaan. De steden waar mensen vastzitten zijn of worden kwetsbare steden.