Geurt van Randeraat
Directeur en partner SITE urban development
& directeur Master City Developer

door Christa van Vlodrop

1. Achtergrond

Opgegroeid in het Rode Dorp in Alphen aan den Rijn in een bouwvakkersfamilie. Planologie en economie aan de Universiteit van Amsterdam gestudeerd. Eerst als assistent bij Riek Bakker gewerkt, daarna ruim tien jaar als projectontwikkelaar aan grote binnenstedelijke gebiedsontwikkelingen. Samen met Leo Versteijlen het adviesbureau SITE urban development opgezet in 2008.

2. Vanwaar fascinatie
voor architectuur / stedenbouw?

Toen ik 18 was en ging studeren wilde ik per se naar Amsterdam. Een grote stad, diversiteit aan mensen en anonimiteit. De oude universiteitsgebouwen op de wallen, rokerige danskelders, mijn studentenkamer in het chique Oud-Zuid. Door die stedelijke dynamiek leek het alsof ik het licht zag. Ik vond het geweldig inspirerend, alles ging in een stroomversnelling: mijn denken, mijn wereldbeeld, mijn ondernemerschap, al de mensen en ideeën waarmee ik in aanraking kwam. In mijn derde studiejaar kwam ik terecht bij het net opgerichte adviesbureau van Riek Bakker. Daar is mijn liefde voor stedenbouw en ontwerp echt aangewakkerd. We werkten aan grote projecten zoals de Kop van Zuid en het centrumplan van Utrecht. Het idee dat je zelf kon (mee) werken en bouwen aan steden en stedelijkheid en nieuwe plaatsen kon helpen te realiseren waar andere mensen dezelfde inspiratie als ik uit zouden kunnen halen. Die passie voor de complexiteit van steden en de stedelijke dynamiek is voor mij een continue drijfveer in mijn werk geworden.

3. Beste stad

Voor mij zijn dat Amsterdam en New York. Beiden hebben een stedelijk leven dat bruist en zich veelal gewoon op straat afspeelt. Open steden, tolerant, met een van oudsher grote ondernemersgeest en een bovennormale aantrekkingskracht op mensen, rijk en arm, jong en oud en van over de hele wereld. Doordat al die mensen elkaar dag in dag uit ontmoeten, ontstaan er steeds nieuwe verbanden, nieuwe visies, nieuwe kansen, die voor iedereen open en vrij toegankelijk zijn. De mooiste stad die ik ken is Djenne in Mali. Een compacte stad van leem midden in de woestijn met eeuwenoude prachtige Arabische invloeden in de architectuur van de meest eenvoudige huizen. De saamhorigheid die na het regenseizoen ontstaat bij het jaarlijks opbouwen van de stad is fascinerend.

4. Mooiste gebouw

De grote lemen moskee in Djenne is adembenemend mooi. De houten balkenstructuur die door de gevels heen prikt, zorgt ervoor dat de buitenkant op ieder moment van de dag een ander spectaculair beeld oplevert. Een prachtig binnenplein, met honderden pilaren, een spirituele plek die iedereen voelt als je daar op blote voeten in het rode zand staat. En het mooiste nieuwe gebouw dat ik de laatste jaren gezien heb, is het Kolumba Art Museum in Keulen ontworpen door Peter Zumthor. Bovenop de restanten van eeuwenoude kerken en versmolten met de ruïnes van de laatgotische kerk heeft hij een prachtig gedetailleerd nieuw monument gebouwd.

5. Mooiste park of plein

Bryant Park in New York City. Een op het oog simpel grasveld te midden van talloze skyscrapers en aan de drukke 42nd street op steenworp afstand van Times Square. Een oase van rust. Privaat beheerd door de Bryant Park Corporation die niet alleen het gras en de planten in topconditie houdt, maar ook dagelijks de vele Franse stoeltjes en tafeltjes neerzet, de gratis WiFi verzorgt en de rijdende boekuitleen van de New York Public Library organiseert.

6. Beste publieke inrichting / stedenbouwkundige invulling

Ik ben nog altijd onder de indruk van de zorgvuldigheid waarmee in Barcelona het openbaar gebied wordt ingericht. Het mooiste voorbeeld vind ik het Plaza Prim in de wijk Poblenou. Een voormalige achterstandswijk waar de combinatie van een prachtig ingericht klein pleintje en een authentiek visrestaurant een duurzame katalysator voor stedelijke ontwikkeling, nieuw ondernemerschap en private investeringen vormt. Veel meer is kennelijk niet nodig.

7. Beste innovaties 20ste eeuw en 21ste eeuw

De computer en het internet zijn verreweg de belangrijkste innovaties van de afgelopen decennia. Het is de overtreffende trap in de continue globalisering van de afgelopen eeuwen: de beschikbaarheid van informatie, de openheid van het internet en de snelheid waarmee we daar toegang tot hebben. De meest recente stap is de opkomst van social media. Een trend die onze wereld nu al op zijn kop zet, niet alleen met Facebook en Twitter, maar vooral ook door de toenemende invloed van vrij beschikbaar beeld- en filmmateriaal op sites als YouTube. Een kracht die we nog onvoldoende bevatten. Voorbeelden als de opstanden in Noord-Afrika, maar ook nieuwe businessmodels als Carrotmob.com zijn volgens mij slechts eerste voorbodes van wat nog komen gaat.

8. Komende baanbrekende innovatie

De vernieuwing in technieken en toepassingen op het gebied van energie en water. De breed gevoelde noodzaak en de onbegrensde vindingrijkheid van de mens gaan de komende jaren voor grote veranderingen zorgen. Vooral door de snel groeiende kennis op het gebied van zonne-energie zie ik belangrijke verschuivingen ontstaan. Minder afhankelijk van fossiele brandstoffen en tevens meer onafhankelijk van machtige instituties.

9. Over de toekomst van de stad

Meer dan de helft van de wereldbevolking woont in steden en dat aantal groeit nog steeds. De sociale en economische aantrekkingskracht van steden is groot. In de basis is dat een positieve en optimistische kracht. Onze toekomst is dus een stedelijke toekomst. De kunst voor ons als professionals zal zijn om naast die kwantitatieve groei ook voor een kwalitatieve groei te zorgen. Ervoor te zorgen dat met het groter worden van de steden ook de stedelijke dynamiek, de schoonheid van de stad en de kansen voor het ontplooien van talent toenemen en de diversiteit in woon- en werkmilieus groeit. De basishouding die daarvoor nodig is, is die van geloof en durf. Als we onnodig angstig zijn voor het stedelijk leven en de diversiteit, dan zal die angst onze steden op slot zetten in sociaal en economisch opzicht. We zullen dan binnen afzienbare tijd mondiaal een achterstandstaat worden. Ik geloof erin dat wij in staat zijn overtuigende kwalitatieve topsteden te maken waarin gezond leven, prettig wonen en hard werken samengaan.

10. Persoonlijke bijdrage aan stedenbouw

De afgelopen jaren heb ik gewerkt aan vele grote binnenstedelijke gebieden en gebouwen: daar ligt mijn passie dus dat zal ik blijven doen. Met SITE richten wij ons op concept- en gebiedsontwikkeling. Momenteel helpen we de eigenaren van de Beurs van Berlage in Amsterdam met de ontwikkeling van een nieuw concept en een nieuw businessplan. We zijn gedelegeerd ontwikkelaar voor het nieuwe kantoor van woningcorporatie Stadgenoot in Amsterdam en we adviseren de minister en grote brancheorganisaties als Neprom en IVBN over oplossingen voor de kantorenleegstand. Daarnaast stop ik met MCD, opgezet door de TU Delft, Erasmus Universiteit Rotterdam en de Gemeente Rotterdam, veel energie in de postdoctorale opleiding en het coachen van ervaren professionals.

11. Guerrilla in the city?

Stedelijke ontwikkelingen zullen worden geïnitieerd door bottom up processen en kleinschalige lokale initiatieven. De stedelijke ontwikkeling zal ook minder fysiek worden en sociale en economische projecten en programma’s zullen een grote rol gaan spelen. Het gaat dus niet alleen meer om bouwen en slopen. Ik vind een van de mooiste voorbeelden van empowerment in stedelijk gebied het project ‘Women are Heroes’ van de Franse kunstenaar JR. Zijn foto's van de vrouwen des huizes in de favela Morro da Providência, Rio de Janeiro, als immense posters geplakt op de krotten, hebben voor hervonden trots en het behoud van sloop gezorgd.