Gerard Marlet
directeur / oprichter Atlas voor gemeenten & auteur

door Christa van Vlodrop

1. Achtergrond

Historicus en econoom. Directeur van onderzoeksbureau ‘Atlas voor gemeenten’. Tevens verbonden aan de Universiteit Utrecht en de Rijksuniversiteit Groningen. Auteur van onder andere ‘De aantrekkelijke stad’, uitgegeven door VOC Uitgevers in 2009.

2. Vanwaar fascinatie
voor architectuur / stedenbouw?

Geen fascinatie. Puur onderzoeksmatige interesse. Hoewel, sinds ik part time in Berlijn woon ook wel enige fascinatie voor de dynamiek van de stedenbouw in die stad.

3. Beste stad

Berlijn. Omdat alles mag waardoor alles continu verandert. Als ik na een maand afwezigheid van Ostbahnhof naar mijn flatje loop – een wandeling van circa 2 kilometer – zijn er winkels en cafés verdwenen en zijn er weer nieuwe winkels en cafés bijgekomen. Ik ben ervan overtuigd dat een liberaler vestigingsbeleid ook de Nederlandse steden aantrekkelijker zou maken.

4. Mooiste gebouw

Olympiastadion in Berlijn. Het gigantische stadion, de ruime opzet van de rest van het complex, de natuurlijke ligging, het uitzicht over de stad, de historie. Als je dat ziet, en daaraan denkt, gaat het je duizelen.

5. Mooiste park of plein

Het stationsplein in Aalst, België. Vanwege het stationsgebouw, het 19de eeuwse industriecomplex erachter, de sfeer van Louis Paul Boon, het uitgewoonde Hotel de la Gare, de wachtende mensen bij de bushaltes, en niet te vergeten de frietkot in het midden. Op dit plein wordt geleefd. Dat mis ik in Nederland.

6. Beste publieke inrichting / stedenbouwkundige invulling

Het nieuwe centrum/stationsgebied van Den Haag. Fascinerende skyline bij binnenrijden vanaf de A12. Geeft je het gevoel een echte stad binnen te rijden.

7. Beste innovaties 20ste eeuw en 21ste eeuw

De anticonceptiepil.

8. Komende baanbrekende innovatie

Geen idee.

9. Over de toekomst van de stad

De opgave van de stad is om zoveel mogelijk mensen in de stad te laten meeprofiteren van de economische kansen die de stad als gevolg van de toegenomen aantrekkingskracht biedt.

10. Persoonlijke bijdrage aan stedenbouw

Misschien wat meer inzicht geven in de factoren die een stad aantrekkelijk maken. Maar vooral mijn eigen bestedingen in de culturele voorzieningen en de horeca in de steden.

11. Guerrilla in the city?

De glazen kerstboomvogeltjes in de bomen in de stad Leiden. Daar word ik vrolijk van. En ze staan voor mij symbool voor het succes van de compacte historische stad in een natuurlijke omgeving. En de kabouter in Utrecht is ook wel leuk.