Henk Ovink
directeur Nationale Ruimtelijke Ordening
Ministerie van Infrastructuur en Milieu

door Christa van Vlodrop

1. Achtergrond

Opgegroeid in een familie met drie generaties architecten. Ik heb wiskunde, kunstacademie en bouwkunde gestudeerd, in Groningen, Den Haag en Delft. Eerst heb ik een eigen bureau opgezet en daarna was ik medeoprichter van Bureau Kroner. Vervolgens ben ik bewust overgestapt naar de overheid. Voor de verbinding met de politiek, de verbetering en noodzakelijke verandering van de ambtelijke organisatie en de positionering van de inhoud en het ontwerp. Als directeur nationale ruimtelijke ordening helemaal op mijn plaats met deze opdracht.

2. Vanwaar fascinatie
voor architectuur / stedenbouw?

De kracht zit in de stad, 50% en straks 75% van de mensen woont in steden, echte city power. Deze voortgaande verstedelijking maakt dat de economische, sociale en ecologische problemen waarmee we geconfronteerd worden in toenemende mate ruimtelijke vraagstukken zijn. De confrontatie van deze opgaven heeft een maximaal ruimtelijke impact op onze steden en stedelijke regio's. In die confrontatie in de stad zijn ook de antwoorden te vinden. In de stad worden de antwoorden gemaakt, gebouwd en ontwikkeld. Die confrontatie verscherpt tenslotte. De stad maakt de confrontatie productief.

3. Beste stad

New York. De eerste keer was ik er in 1987. Ik wilde een week blijven, maar moest naar de bruiloft van mijn broer in Miami, ik heb het vertrek uit New York zo lang mogelijk uitgesteld. Ik kom er elke keer weer terug: om te werken, lopen, eten, ontmoeten, zien, ruiken, praten, spreken. Een echte stad van werkwoorden, elke keer anders.

4. Mooiste gebouw

Das Gelbe Haus van Rudolf Olgiati in Flims. Prachtige transformatie, bijna echte vervorming van het bestaande: van plattegrond, gebruik, dak, constructie en materialisering tot aan de detaillering van de gevel. Staat in het bergdorp Flims, in de mist in de bocht van de Hauptstrasse.

5. Mooiste park of plein

The National Mall in Washington DC. Omdat het de politiek tastbaar maakt, de stad structuur en een openbare ruimte geeft. Een heerlijke plek met een boek in de zon, koffie en een bagel, spelende kinderen en de inauguratie van de president. Ibirapuera Park in Sao Paulo, met de mooiste overdekte skateplaats, prachtige architectuur van Niemeyer en een culturele openbare ruimte met musea en theater die ook echt publiek is en door alles en iedereen zo wordt gebruikt.

6. Beste publieke inrichting / stedenbouwkundige invulling

De straten van Red Hook, Brooklyn. Niets aan gedaan, niets meer aan doen. En meer sophisticated de High Line. Dit is bovendien een staaltje van publieke planning waarbij de rechten op hoogbouw zijn verhandeld met te bebouwen 'lucht' elders in de stad om voor dit park op poten licht, lucht en ruimte te behouden.

7. Beste innovaties 20ste eeuw en 21ste eeuw

De eerste videogame 'Tennis for Two', voorloper van Pong, in 1958 ontwikkeld door William Higinbotham, Amerikaans fysicus. "Het zou wat meer leven in de brouwerij kunnen brengen als je een game hebt die mensen konden spelen en het zou een goede bevestiging zijn, dat onze natuurkundige bevindingen ook van invloed zijn op de maatschappij," aldus Higinbotham. YouTube, opgericht in 2005 door Steve Chen, Chad Hurley and Jawed Karim.

8. Komende baanbrekende innovatie

Governance? Steden maken het verschil. Als Europa een federatie van steden zou zijn dan was Istanbul haar 'leading city'. Zouden we onze landen ook stedelijk kunnen besturen, als burgemeesters? Wat is daar voor nodig en wat vraagt dat van dit nieuwe 'stadsbestuur'? En van de EU? Betekent dit wellicht dat we de landsgrenzen opheffen? En dat we als natiestaten afstappen van de regionale agenda maar stevig kiezen voor een internationaal perspectief. En natuurlijk eindelijk echte investeringen in onderwijs, onderzoek en innovatie. Niet die eindeloze subsidieregelingen in de productie die de markt verstoren maar alleen ontwikkelsubsidies. Zorgen dat er veel ruimte is voor talent, talentontwikkeling en een stroom aan initiatieven.

9. Over de toekomst van de stad

Sekethu Mehta schreef in Maximum City "A city is an agglomeration of individual dreams, a mass dream of the crowd. In order for the dream of the city to stay vital, each individual dream has to stay vital." De stad is de toekomst en is altijd anders.

10. Persoonlijke bijdrage aan stedenbouw

Initiator van Ontwerp & Politiek in onderzoek en onderwijs (leerstoel Ontwerp en Politiek TU Delft), beleid (Architectuurnota, Randstad2040, Olympische Hoofdstructuur 2028, Toekomstagenda Ruimte), debat en praktijk (Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam 2012, DApp onderzoeksprogramma met Harvard GSD, Columbia GSAPP, Princeton School of Architecture en University of Kentucky School of Design) en initiator van de serie Design and Politics.

11. Guerrilla in the city?

Echte guerrilla warfare hoort bij de complexiteit van de grote stad. Dat kennen we niet in Nederland. Guerrilla als tactiek voor actiegerichte stadsontwikkeling, in wisselende sterke allianties 'stad-maken', dat is een guerrilla die werkt aan de stad. Guerrilla en planning, een krachtige alliantie.