Don Murphy
architect en partner
VMX Architects

door Christa van Vlodrop

1. Achtergrond

Geboren in Cork, Ierland. Ik ben afgestudeerd aan de South Bank Universiteit in Londen en aan het Berlage Instituut Amsterdam (Master in de Architectuur). VMX Architects opgericht met Leon Teunissen in 1995, na het winnen van Europan 3. En ik ben stedenbouwkundig supervisor van Slotervaart, Amsterdam.

2. Vanwaar fascinatie
voor architectuur / stedenbouw?

Zolang ik me kan herinneren wil ik al architect worden. Ik denk dat ik ongeveer vanaf mijn vierde een fascinatie heb met het ontwerpen van gebouwen. Ik probeer aspecten van onze tijd in gebouwen te representeren alsmede publieke ruimte te creëren.

3. Beste stad

Op safari (Afrika) gebruiken ze vaak de term 'de grote vijf' verwijzend naar de vijf indrukwekkendste dieren. Als ik denk aan de beste stad, dan moet ik denken aan de beste vijf: Londen, New York, Tokio, Los Angeles en Parijs. Londen was mijn eerste liefde, New York voor de 'Manhattan grid', Tokio voor de beschaving op zo'n enorme schaal, Los Angeles voor het hedonisme en Parijs voor haar romantiek.

4. Mooiste gebouw

Naarmate ik ouder word, raak ik geïnteresseerder in het meer obscure. Ik houd van het werk van Juliaan Lampens en zijn prachtige huizen en gebouwen. Mijn keuze voor het mooiste gebouw is Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Kerselare in België (1966). Ik ben erg geïnspireerd door zijn werk bij het ontwerpen van mijn eigen huis.

5. Mooiste park of plein

De Amstelscheg is niet een echt park, het is een groot groen gebied langs de Amstel tussen Amsterdam Zuidoost en Amstelveen. Ruim een jaar geleden heb ik hier mijn huis gebouwd en ik ben verbaasd hoe goed het gebied werkt als een recreatiegebied voor Amsterdam - joggen, wandelen, skaten (schaatsen in de winter), paardrijden, roeien en varen. Het is een natuurgebied met her en der wat landbouw en woningen. Ik zie het als een model voor een nieuwe vorm van stadsparken.

6. Beste publieke inrichting / stedenbouwkundige invulling

Ik denk dat het strand een prachtige openbare ruimte is die geschikt is voor verschillende functies, zowel tijdelijk als permanent. Copa Cabana in Rio de Janeiro moet de beste publieke ruimte zijn.

7. Beste innovaties 20ste eeuw en 21ste eeuw

Ik zou een eeuw terug willen gaan en naar de metro willen verwijzen. Misschien is de metro in Londen wel de meest efficiënte vorm van openbaar vervoer, het is een ongelooflijke uitvinding. Gebruikt door mensen, van toekomstige prinsessen tot dakloze immigranten. Het is echte democratie.

8. Komende baanbrekende innovatie

Kan je je voorstellen hoe onze gebouwde wereld zou veranderen als we de mogelijkheid zouden hebben vliegende auto's of fietsen te ontwikkelen. Steden worden op hun kop gezet met parkeren op elk dak in plaats van onder elk gebouw en snelwegen zouden overbodig zijn.

9. Over de toekomst van de stad

Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in het werk van Richard Sennett. Ik geloof dat steden ons beschaafd maken en politiek geëngageerd. De steden zijn de toekomst. Steden bieden grote delen van de wereldbevolking de mogelijkheid zichzelf in de toekomst verder te ontwikkelen.

10. Persoonlijke bijdrage aan stedenbouw

De Fietsflat in Amsterdam was een plan om een simpele oplossing te vinden voor het 'fietsparkeren' en tevens een architectonisch hoogstandje. Had Pevsner* gelijk toen hij zei: “een fietsenstalling is een gebouw; Lincoln Cathedral is architectuur”? *Architectuurhistoricus Sir Nikolaus Pevsner (1902-83)

11. Guerrilla in the city?

Veel van de recente Guerrilla activiteiten zijn slechts een andere vorm van slimme marketing. Meer producten verkopen aan consumenten, denk aan Nike in Berlijn bijvoorbeeld. Ik waardeer graffiti. Het kan zo politiek en kritisch en grappig zijn (Banksy).