Evert Verhagen
oprichter en eigenaar van
REUSE BV / Creative Cities

door Christa van Vlodrop

1. Achtergrond

Fysische Geografie aan de Universiteit van Amsterdam. Projectmanager geweest van de Westergasfabriek, en daarmee winnaar van de Gouden Piramide 2004, de Rijksprijs voor excellent opdrachtgeverschap. Samensteller van het boek en de conferentie 'Creativity and the City'. Nu projectmanager van het Noorderpark, adviseur voor de herontwikkeling van een voormalig abattoir in Casablanca en mede-initiator van de Havensafari.

2. Vanwaar fascinatie
voor architectuur / stedenbouw?

Tijdens mijn studie woonde ik in de Bijlmermeer. Heb me afgevraagd wie dit toch verzonnen had en waarom. Ik heb er een boek over geschreven: 'Van Bijlmerpolder tot Amsterdam Zuidoost'. Ik ging bij de gemeente werken, eerst in de Bijlmer, later in de stadsvernieuwing en nog weer later als opdrachtgever voor stedelijke transformatie.

3. Beste stad

Sydney. De stad heeft iconen, is prachtig gelegen, is multicultureel en heeft een bruisend leven binnen en buiten.

4. Mooiste gebouw

Het Mercedes-Benz Museum in Stuttgart, ontworpen door Ben van Berkel, UNStudio. Een fantastisch gebouw, zit ongelooflijk knap in elkaar en heeft alles wat het belooft.

5. Mooiste park of plein

Ik kan echt niets anders dan het Cultuurpark Westergasfabriek het mooiste park vinden.

6. Beste publieke inrichting / stedenbouwkundige invulling

Een jaar geleden was ik in Brazilië. Het strand en de boulevard van Copa Cabana. Echt waanzinnig goed gedaan. De goede materialen, de breedte, de plint. Fantastisch. De Eixample in Barcelona. Deze 19e-eeuwse stadsuitbreiding met de diagonaal en de afgesneden hoeken op alle kruispunten.

7. Beste innovaties 20ste eeuw en 21ste eeuw

Zonder twijfel de computer. Maar wel gevaarlijk. Stel je voor dat er een wapen zou zijn dat overal ter wereld in een keer alle computers uit zou kunnen zetten. Wat zou je dan graag in Nepal willen zitten…

8. Komende baanbrekende innovatie

Gentechnologie, dat gaat echt alles veranderen. Ziektes voorkomen en genezen. Maar het zal ook de voedselketen anders gaan inrichten. Dat heeft ook weer alles met steden te maken omdat er alleen maar veel mensen in steden kunnen wonen als de voedselvoorziening in orde is.

9. Over de toekomst van de stad

De stad is de plaats waar alles bij elkaar komt. Het is de plek voor ontmoeting en voor creativiteit. Er zullen nog veel meer mensen in steden gaan wonen dan nu al het geval is. Het wordt een enorme opgave om die stad groen, schoon en veilig te houden. Steden zullen meer en meer met elkaar concurreren, toch kunnen ze in feite allemaal succesvol zijn. Als ze er maar in slagen hun talent vast te houden en kansen te bieden.

10. Persoonlijke bijdrage aan stedenbouw

Een kwalitatief hoogwaardig ingerichte openbare ruimte waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en waar van alles mogelijk is, ook dat wat nog niet bedacht is, vind ik van onschatbare waarde voor de stad. Ik ben blij dat ik het Westerpark als opdrachtgever heb mogen doen. Met het Noorderpark moet iets soortgelijks gaan gebeuren. Misschien kunnen de andere twee windrichtingen er ook nog bij.

11. Guerrilla in the city?

Daar ben ik erg voor. In mijn Bijlmertijd gingen we al op allerlei plaatsen dingen neer zetten waar niemand ze verwachtte. Op het terrein van de Westergasfabriek, in de jaren negentig, was vooral de tijdelijke invulling toch een soort guerrilla. Toneelgroep Amsterdam werd op haar subsidie gekort omdat ze het lef had naar de Westergasfabriek te gaan! Nu in het Noorderpark doe ik er alles aan om ook daar de levendigheid op gang te brengen. De Noorderparkkamer (ontworpen door Meili Peter Architekten) heb ik voor 1 euro in Hoogvliet gekocht. Plotseling waren er twee leegstaande benzinestations, ik heb ze op laten knappen en daar zitten nu culturele groepen in. De guerrilla gaat verder…