De route van adviseur Tom GoumanDe dagelijkse route van…
Tom Gouman 27, adviseur bij The Brigde buisiness innovators, uit Arnhem Reist regelmatig:van Arnhem naar Amersfoort in 1 uur en 15 minuten. Opgedeeld in een wandel, fiets of auto route van ongeveer (afhankelijk van het type vervoer) 15 minuten en een treinreis van 1 uur. Opmerkelijk gebruik? Voor de 15 minuten kies ik nooit de meest efficiënte manier om te reizen, maar altijd de meest fijne op dat moment. Deze reis gebruik ik om mijn hoofd leeg te maken. Hoe ik dat doe is afhankelijk van het vervoersmiddel dat ik op dat moment het fijnst vind. Rustig lopen op een mooie dag, met muziek op in de auto of van heuvel tot heuvel op de fiets. Het uur in de trein werk ik altijd.

door Emilie Vlieger

Meest bijzondere plek

Het Bothaplein over de Jansbeek. De Jansbeek is een waterstroom die vanuit het Sonsbeekpark door Arnhem loopt. Aan dit plein liggen prachtige herenhuizen en mijn vrouw en ik hebben altijd gezegd: 'ooit gaan we hier wonen'. Het is een droomplek tussen het park, de stad en het centraal station in, op het prachtigste stukje van Arnhem!

Reizen biedt …

Een overgang van mezelf als werkende man naar mezelf als vader. Die overgang zit in die 15 minuten dat ik mijn hoofd leeg maak. Dit doe ik zodat ik thuis kom als vader en niet als werkende man. Mijn dagelijkse reis is daarmee ook vrijheid. Ondanks het feit dat het begin- en eindpunt vastligt. Je wacht als het ware tot je aankomt en het wachten is het moment van vrijheid: je bent niet meer aan het werk en nog niet thuis. Je hoeft niets.Toekomstdroom

Sneller kunnen reizen. De 'verre' afstanden, zoals mijn reis van Arnhem naar Amersfoort, vind ik nog te lang duren. Zeker als je dat vijf keer in een week doet. Vliegend reizen lijkt me natuurlijk ook heerlijk: nog meer vrijheid! Maar dat wil iedereen wel, toch?Social media verandert…

Men zegt dat je minder hoeft te reizen met de opkomst van social media, omdat communiceren nu vele wegen kent. Maar ik vraag me af of dat wel zo is, gezien de drukte op de weg en in het openbaar vervoer. Ik denk dat het offline ontmoeten niet afneemt, omdat de mens eenmaal fysiek contact nodig heeft bij sociale relaties. Je weet pas hoe het met iemand gaat als je diegene echt aankijkt. Fysiek contact is niet voor niets sinds jaar en dag opgenomen in onze ontmoetingsrituelen: het schudden van een hand en het geven van een knuffel of drie kussen is heel gebruikelijk. Deze rituelen zijn onmisbaar. Uit dit non-verbale contact haal je veel meer informatie dan uit een online ontmoeting.