De route van schilder Tymon Ferenc de LaatDe dagelijkse route van…
Tymon Ferenc de Laat 33, schilder uit Rotterdam
Reist dagelijks: van Rotterdam Noord naar zijn Me Like Painting art gallery/studio in Weena zuid
In: 7 minuten, per fiets
Opmerkelijk gebruik? Ik doe van alles om het reizen wat speelser te maken. Vroeger probeerde ik de hele weg zonder handen te fietsen of zonder met m’n voeten aan de grond te komen. Nu probeer ik nog steeds te fietsen zonder te stoppen onderweg. Om dit te halen reken ik uit wanneer ik bij een stoplicht aankom, fietst ik tegen het verkeer in (zonder gevaar voor anderen natuurlijk) en voel ik mij niet gedwongen tot de fietspaden.

door Emilie Vlieger

Meest bijzondere plek

De muurschildering van Dante Horoiwa bij het Hofplein. Ik vind het leuk om onderweg verrast te worden. Vooral door kleur. Nederland heeft te weinig verrassingen onderweg, onze omgeving is kleurarm en zou meer mogen prikkelen. Alsof we proberen om alle mensen tevreden te stellen met wat we ontwerpen. Dat we geen kleur gebruiken om niet buiten de toon te vallen. Ik geniet van elke verrassing die ik tegenkom, de muurschildering is de mooiste op deze route. De luchtsingel maakt me ook heel nieuwsgierig. Ik weet alleen niet wanneer die af is.

Reizen biedt …

Een thuisgevoel. Althans, het fietsen. Op mijn fiets voel ik mij overal thuis. Een heerlijk gevoel als je aan de andere kant van de wereld bent. Het is een soort connectie. Ook al ben je compleet onbekend op een plek, wanneer je fietst, begeef je je onder de fietsers en dat maakt je tot gelijken. De fiets hoort bij mijn identiteit. Ik heb drie soorten fietsen: een BMX, een stadfiets en een cruiser. Op de cruiser is het tof en comfortabel om door de stad te fietsen en op mijn stadsfiets is het puur functioneel. De BMX komt op zonnige dagen tevoorschijn en is just for kicks.Toekomstdroom

Meer kleur op straat zodat je je net iets meer kind voelt. Ik geloof dat iedereen een geboren kunstenaar is, maar dat de meeste mensen hun creativiteit verliezen omdat ze deze niet blijven voeden. Kleur op straat voedt onze creativiteit. Gewoon simpele dingen binnen de juiste context, maar wel op grote schaal. Dat trekt mensen aan. Toen ik, in samenwerking met BIKKEL, voor de deur het kleurrijke ‘weena zuid’s got balls’ project had, trok dit meer mensen aan in de straat en de galerie. Kleur brengt over het algemeen vrolijkheid met zich mee. Wie is daar nu niet beter van geworden?

Kleur

Kleur op straat als aantrekkingskracht van een plek en/of gebeurtenis.
Painting Reality - Berlin.