Stadsguerillero's

De stad is hun theater. Hier wonen ze, leven ze, experimenteren ze. Twee stadsguerrillero's over de aantrekkingskracht van een zwervend bestaan.

De mobiele man
Job Romijn

Altijd gereed om weer te vertrekken

“Ik verhuis elk jaar. In tien jaar tijd heb ik in elf panden gewoond: anti-kraak. Doordat ik steeds in andere ruimten en buurten zit heb ik de stad goed leren kennen. Het is fantastisch om steeds weer een nieuw gebouw te verkennen. Ik wilde vroeger ontdekkingsreiziger worden en zo gedraag ik me ook in mijn leven. Hoe raarder het gebouw, hoe liever ik er woon. Zo leefde ik ooit in een theater met mijn bed op het podium en mijn kleding in de garderobe. En ik heb ook in een voormalige psychiatrische inrichting, een bankgebouw, een school en een advocatenkantoor gewoond. Alle meubelen zijn op mijn levensstijl aangepast: licht, opvouwbaar en makkelijk te verhuizen. In principe houd ik permanent mijn spullen in plastic kratten. Zodat ik elk moment wegkan. Als ik ooit iets voor mezelf wil, dan moet het een mobiele ruimte zijn. Zo wonen geeft inspiratie. Je gaat bewuster met je spullen om, omdat je alleen dingen overhoudt die bij je passen. “

www.bedenker.com

De kosmopoliet
Vincent van Dijk

Elke nacht een ander Amsterdams hotel

“Ik heb een reclamebureau in Amsterdam. En wilde er ook wonen. Maar betaalbare woonruimte was moeilijk te vinden. Toen ik bedacht hoe mijn ideale woonruimte er eigenlijk uit moest zien, kwam ik uit op een hotel. Zo is het idee voor mijn experiment geboren. Sinds afgelopen januari slaap ik elke nacht in een ander Amsterdams hotel. Ik blog over mijn ervaringen en schrijf er ook een boek over. Er is bijna geen enkel hotel dat niet een kamer aan me ter beschikking wil stellen. Ik leef zeven dagen per week vanuit een koffer. Een heel jaar lang. Het is vooral de hotelservice die me aanspreekt. In veel restaurants heeft de bediening geen enkele aandacht voor je. In hotels is dat anders. De mensen zijn gastvrij en dienstverlenend. Natuurlijk heb ik ook slechte ervaringen. Zo werd ik geteisterd door de bedwantsplaag en moest ik een keer met zes man een kamer delen. Die mannen lagen te roken tot ze in slaap vielen. Ik was de hele nacht bang dat het hotel in de fik vloog. Daartegenover staan natuurlijk de mooie ervaringen: 5-sterrenhotels die je hun beste suite aanbieden. Eind december zit mijn hoteljaar erop. Waar ik dan ga wonen? Dat weet ik nog niet. Ik leef met de dag.”

www.amsterdamslaapt.nl

a

a