De behoefte aan tuinen in steden neemt toe. Terwijl de toekomst van de volkstuin door de stedelijke groei onzeker is. Tijd dus voor een andere benadering! Confisqueer een braakliggend stuk grond en begin te planten!

Guerrillaleider Richard Reynolds

Guerrilla gardening betekent oorspronkelijk ‘the illicit cultivation of someone else's land'. Volgens Richard Reynolds biedt het niet alleen tegenwicht aan de urbanisatie, maar brengt het city dwellers ook de waarde van gezond voedsel bij en geeft het hun de mogelijkheid om van het buitenleven te genieten. De grondlegger van guerrilla gardening vindt het doodzonde om waardevol land onbenut te laten. Hij voert strijd tegen urbanisatie en beton en trekt een directe link naar guerrilla gardeners over heel de wereld die guerrilla gardening nodig hebben om te overleven.

Mobiel Groen

Annechien Meier plaatst wereldwijd mobiele volkstuinen in de openbare ruimte. Afgelopen zomer vertrok ze met twee tractoren met groen naar Duitsland. En hiervoor richtte ze guerrillatuinen in in Havana en Den Haag. Nu zit ze in Hongarije. “Ik zorg er samen met bewoners voor dat braakliggende ruimten plots een rustgevende groenbestemming krijgen waar mensen gezamenlijk kunnen tuinieren.”

De Tussentuin

Door de sloop van de Rotterdamse Gaffelstraat 70-88 is voor een tussentijd van twee jaar tussen straten en bestaande huizen een open ruimte ontstaan. Bewoners hebben van dit gebied De Tussentuin gemaakt. Afgelopen zomer is de tuin officieel geopend als kijk-, verblijf-, hobby- en muziektuin. Een tuin met bloembedden en moestuintjes omgeven door hagen van boompjes. Het hele terrein wordt door bewoners zelf bewerkt, ingeplant en onderhouden.

Sloopwijk wordt buurtpark

Toen een deel van de Eindhovense woonwijk van public space designer Vincent Wittenberg tegen de grond ging stelde hij zichzelf de vraag hoe hij het braakliggend terrein toch kon integreren in de wijk? “De buurt wilde graag iets doen. Omdat alle voortuinen hekjes hadden, heb ik die uitvergroot. Met dit plan ben ik naar de projectontwikkelaar gestapt. Nu is de uitstraling van het terrein in Woensel-West veranderd waardoor het de kans krijgt iets anders te worden dan bouwterrein. Achter het hek ligt de grootste tuin van de buurt: twee Turkse dames hebben er een theetuin, er zijn volkstuintjes en voor de kinderen is er een speeltuin.”

Eetbaar park

De Britse kunstenaar Nils Norman is de bedenker van het Eetbare Park. Dit project in het Haagse stadsdeel Escamp bestaat uit twee tuinen: een duurzaam paviljoen en een activiteitentuin. Norman test samen met de organisatie G’Aarde Gezonde Gronden wat permacultuur - het terugbrengen van voedselproductie naar de stad - kan betekenen voor Den Haag. Mensen kunnen in het paviljoen informatie krijgen en zelf meehelpen in de tuin.

Groene vrijstaat

Vrijstaat SWOMP wil met een ecologische tuin laten zien dat mensen best kunnen leven van lokale, kleinschalig geteelde groenten zoals in transition towns wordt gedaan. Daarnaast is SWOMP solidair met guerrilla gardeners in de hele wereld die voor hun dagelijkse voedselvoorziening afhankelijk zijn van guerrilla gardening. Bezoekers kunnen in de Amsterdamse tuin werken of genieten van zelfgekweekte sla en groenten. Er wordt gelounged en er zijn klimworkshops en tuinrondleidingen.

Guerrillaleider Richard Reynolds

Mobiel Groen

De tussentuin

Sloopwijk wordt buurtpark

Eetbaar park

Groene vrijstaat