Vormgevers veranderen de stad

Urban trend hunter Nathalie Jager ziet het steeds vaker: de toepassing van grafisch design in het stedelijk ontwerp. “Het is functioneel én heel mooi. Vormgevers en stilisten winnen terrein op feitelijke bouwers.”

Lees het volledige artikel op www.urbansignature.nl
In de parkeergarage van design hotel Puerta de América hangen geen standaard parking of exit bordjes met pijlen, maar prachtige grafische figuren die door hun beweging in een bepaalde richting laten zien welke kant je op moet. Deze figuren zijn een geïntegreerd onderdeel van het design van de parking. Architecte Teresa Sapey nam de ondergrondse parkeerruimte onder handen en zorgde ervoor dat de garage nu ook wordt gebruikt voor hotel events. Mrs Parking Lot, zoals haar bijnaam luidt, is inmiddels veelgevraagd voor de metamorfose van Europese parkeergarages.
Ook stations gebruiken opvallend grafisch design. Antwerpen Centraal Station heeft inmiddels bijzondere ‘poppetjes’ ingefreesd die met hun beweging laten zien in welke richting de nooduitgang is. En op ‘proefstation’ Leiden heeft de NS met ProRail de afgelopen twee jaar tal van proeven gedaan om het station-van-de-toekomst veiliger en aantrekkelijker te maken. Zo bleek onder meer dat afbeeldingen van poppetjes visueel sterker werken dan pijlen. Om één geheel te creëren tussen de winkels op het station zijn alle shoplogo’s van kleur ontdaan en is alleen de logovorm opgenomen in grijze wandtegels.
Van huis uit is hij industrieel ontwerper en product designer en inmiddels is hij wereldberoemd. Eén van zijn meest opvallende ontwerpen is het Universiteits Metrostation in Napels. Bezoekers worden daar geconfronteerd met in deze eeuw nieuw gecreëerde woorden, met grafische symbolen, zachte en felle kleuren en ronde vormen. Er ontstaat zo een aangeklede ruimte op zich, wars van het standaard metrostation.
Grafische toepassingen zijn sterk in opkomst. Zo had de laatste campagne van De Bijenkorf het thema typografie, kwam Louis Vuitton met grafische prints als hommage aan de Monogram Roses collectie van stilist Stephen Sprouse en worden interessante locaties tijdens de design- en modeweken op een originele manier gemarkeerd. Er zullen snel meer kleurrijken grafische symbolen te zien zijn in de stad: bijvoorbeeld bij meeting points, in winkelcentra, op vliegvelden en tijdens stedelijke events. Graphic Design versterkt het gevoel van originaliteit, schoonheid en welbehagen. Gebieden kunnen zich ermee profileren en onderscheiden. Creatieve decorateurs, stilisten en vormgevers veranderen de stad en worden steeds serieuzer genomen in het stedelijke.

Parking metamorfose

Graphics op het station

Trendsetter Karim Rashid

Urban Graphics integreert