door Vincent Kompier

De pratende stad

Berlijn is een stad die voortdurend tegen je kletst. Ze heeft het over haar zware geschiedenis, duidelijk zichtbaar in het straatbeeld. En ze heeft het over vandaag. Want op straat, aan lantaarnpalen, in cafés en in de U-bahn: overal hangen briefjes en mededelingen van Berlijners die naar iets op zoek zijn, iets kwijt willen, commentaar leveren of de liefde van hun leven zijn tegengekomen en ‘m niet vastgehouden hebben.

Arm aber sexy

Misschien vreemd in een tijdperk van elektronische (over-)communicatie via mail, Facebook en Twitter dat deze ‘ouderwetse’ manier van communiceren zo overduidelijk aanwezig is. Maar Berlijn is arm aber sexy en dat betekent dat lang niet iedereen een computer of internettoegang heeft. En ook dat er nieuwe manieren worden gezocht om op te vallen. Berlijners gebruiken het vertrouwde papier om aandacht te vragen.

Boodschappen plakken

Lantarenpalen op druk bezochte plekken hebben intussen een buik gekregen van de vele posters en mededelingen die door plakkers zijn aangebracht. Soms overlijdt zo’n dik plak papier en eindigt roemloos in de goot. Maar Berlijn zou geen Berlijn zijn als er niet een kunstenaar was die de dikke lasagne aan boodschappen gebruikt voor zijn eigen mededeling: door uit de laag posters zijn eigen poster te snijden.

Hotspots

De beste manier om in Berlijn alles van waarde te missen is om voortdurend je Blackberry of iPhone te raadplegen. Wie daarentegen op straat loopt, flink om zich heenkijkt, zijn ogen de kost geeft en op details let komt via de pratende stad op de meest bijzondere en bizarre plekken terecht.

Verhalen

Heb je geen zin om zelf op pad te gaan, maar ben je wel nieuwsgierig naar de Berlijnse boodschappen? De website www.notesofberlin.com verzamelt de meest grappige, bizarre en onbegrijpelijke krabbels. Er is zo’n overaanbod aan mededelingen dat er binnenkort een boek verschijnt met de beste mededelingen uit de stad die altijd op zoek is. Naar sleutels, honden, yoga of gewoon geluk.